MENU
Головна » 2020 » Червень » 22 » День скорботи і вшанування памяті жертв війни в Україні
11:15
День скорботи і вшанування памяті жертв війни в Україні

       .Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства, де загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.
     Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост), а також уперше і востаннє використана атомна зброя. До армій ворожих сторін було залучено понад 110 мільйонів солдатів, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 мільйонів осіб.
     СРСР вступив у Другу світову війну 17 вересня 1939 року на боці нацистської Німеччини. В цей день радянські війська вступили на допомогу німецьким в Польщу та окупували Західну Україну і Західну Білорусь. Два роки Москва була союзницею Берліна.
    Нацистсько-комуністичний союз був зруйнований 22 червня 1941 року німецьким вторгненням у СРСР. Протягом року з початку німецько-радянської війни Україна була окупована військами Третього Райху. Вигнання нацистів розпочалося восени 1943 року і завершилося наприкінці 1944-го. 
     Щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця, в Україні відзначається  День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.
    Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців. У розгромі нацизму брали участь українські солдати в лавах Радянської армії (понад 6 млн.), вояки УПА (понад 100 тис.). Друга світова війна для України не обмежувалася лише бойовими діями та окупацією її сучасної території, а й включала участь українців у бойових діях на всіх воєнних театрах.
    В рамках відзначення цієї пам'ятної дати підготовлено віртуальну виставку однієї книги «Долаючи тишу. Жіночі історії війни».

Переглядів: 223 | Додав: RitaH | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar