MENU
Головна » 2016 » Листопад » 22 » Щоб свічка пам'яті не згасла...
10:14
Щоб свічка пам'яті не згасла...

В історії кожної нації є трагічні події, наслідки яких не просто накладають відбиток на її подальший розвиток, а й назавжди закарбовуються в її генетичній пам'яті. Проте лише деякі з них навіть через багато років і десятиліть неможливо згадувати без жаху – від усвідомлення численності жертв і відвертої цинічності скоєного. Саме таку трагедію, на жаль, довелося пережити й українському народу. В Україні вона отримала назву Голодомор, а у світі відома як „Великий Голод” чи "Жахливий Голод”.

Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. 

За останнє десятиліття працівниками культури здійснено чималу інформаційну роботу, щоб всі нові документи, свідчення, факти досліджень про ті страшні роки ставали відомими не лише безпосередньо серед читачів, а й широкого загалу району, селища, села.

У 2007 році бібліотечними працівниками було зібрано та видано свідчення жертв Голодомору, що проживають на теренах Віньковеччини.

19 листопада краєзнавча експедиція у складі Г.Пустової, Заслуженого працівника культури, художнього керівника РБК, М,Жук, заступника директора ЦБС по роботі з дітьми та В.Костишина, кореспондента районної газети "Сільські новини", вирушила у села Мд.-Олександрівський, Адамівка, Зіньків, Грим'ячка, Петраші, щоб зібрати відео матеріали.

Відзняте відео містить свідчення тих небагатьох людей, яким довелось жити у ті чорні для нашої України роки. Те, що вдалось відзняти за цей один день, ляже за основу першої частини документального фільму про Голодомор 1932-1933 рр. на Віньковеччині і буде презентовано у кінотеатрі "Заслав'я" 25 листопада під час проведення мітингу-реквієму до Дня пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій.

А по переду ще чималий відрізок роботи, адже свідків тих страшних років залишились одиниці, які так бажають поділитись болісними спогадами з онуками та правнуками, залишити в історії свою сторінку, щоб в майбутньому таке жахіття ніколи більше не повторилась!

Переглядів: 451 | Додав: RitaH | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar