MENU
Головна » 2020 » Квітень » 3 » Спалюючи суху траву, листя й залишки сміття, ми завдаємо шкоди довкіллю і власному здоров’ю
14:31
Спалюючи суху траву, листя й залишки сміття, ми завдаємо шкоди довкіллю і власному здоров’ю

.Підпали сухої трави -  не лише їдкий дим від якого першить горло.  Один підпалений сірник забирає життя: у рослин,  у птахів, у комах, у тварин, а часом, навіть, в людей. Саме тому Мінекоенерго закликає не спалювати суху траву та подумати про тих, хто поруч. Пам’ятайте, життя - це не лише ви. Через спалювання сухої трави виникають пожежі у лісах, загоряються торфовища та втрачається родючість грунту. 

За  статистичними даними  ДСНС лише впродовж минулого року в Україні зареєстровано 95 915 пожеж: на відкритих територіях та у природних екосистемах  їхня кількість збільшилась на 59,5 % в порівнянні з минулим роком. 

Чому палити суху траву шкідливо?

1. Вогонь важко контролювати. Через спалювання трави може виникнути величезна пожежа. Адже, навіть, у безвітряну погоду вогонь поширюється щохвилини – зі швидкістю до  4 кілометрів  за годину. Якщо ж є вітер, то до 30 кілометрів за годину. Можуть загорітися не тільки поля, а й ліси та житлові будинки. Наприклад, тільки за січень 2020 року в Україні зареєстровано 4 509 пожеж, що на 14,7% більше, ніж за аналогічний період 2019 року. Суттєве зростання кількості пожеж зареєстровано у природних екосистемах (збільшення у 10,5 рази) та на відкритих територіях (збільшення у 3,8 рази).

2. Підпали шкодять довкіллю.  Полум’я разом із травою охоплює гнізда птахів,таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка... Не завжди можуть втекти від пожежі і тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту. Йдеться про  зайців, їжаків, плазунів та земноводних.  У вогні  гине багато комах, їх личинки і лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Вогонь знищує і потенціал вегетативного розмноження рослин та руйнується деревний покрив.

.3. Ґрунт втрачає родючість. Коли палять траву, то згорає гумус із найбільш родючого шару ґрунту, тому на місці горіння може вже нічого не вирости. Висока температура знищує  накопичену в грунті органіку, збіднює його склад і порушує структуру. Наприклад, при спалюванні стерні озимої пшениці на одному гектарі знищується така кількість поживної речовини, яку можна компенсувати лише внесенням 40 т/га мінеральних добрив. Слід  пам’ятати, що на утворення 1 сантиметра родючого шару необхідно близько 100 років. 

4. Спалювання трави шкодить здоров’ю. Дослідники підрахували: з однієї тонни спалених рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ,  важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні канцерогенні сполуки, які потрапляють у легені. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань. Дим шкодить і очам, а також може викликати алергії. 

Яка відповідальність за спалювання трави? 

Спалювання трави - збитки для держави. За спалювання трави передбачена адміністративна а також кримінальна відповідальність. Так, за випалювання пасовищ, стерні, рослинності чи її залишків,ь листя, відповідно до статті  77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  штраф становить від 170 до 340 грн для громадян  і від 850 до 1190 грн - для посадових осіб.

У випадку паління багаття на території природно-заповідного фонду людям загрожує штраф від 340 до 680 грн для громадян і від 1190 до 1700 грн для посадових осіб.

Крім цього, відповідно до статті 245 ККУ, за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність: штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі.У разі виявлення підозрілих осіб, які можуть здійснювати підпал, Мінекоенерго просить телефонувати за номером 102, у випадку пожежі — 101.

За матеріалами Міністерства енергетики та захисту довкілля

Переглядів: 440 | Додав: RitaH | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar